AUD/USD SPADA DO ŚWIEŻYCH TYGODNIOWYCH MINIMÓW W OKOLICACH 0,7120, PRZYGLĄDA SIĘ 21 DMA, GDY EBC UDERZA W APETYT NA RYZYKO

  • AUD/USD spadł do minimum 0,7100 z blisko 0,7200 w czwartek, ponieważ apetyt na ryzyko pogorszył się po jastrzębim komunikacie EBC.
  • Oznaczało to nowe tygodniowe minima dla pary, która nie uzyskała trwałego wzmocnienia po niespodziance RBA w tym tygodniu.
  • Po tym, jak wyskoczyła średnioterminowa tendencja wzrostowa, para zamierza przeprowadzić test 21DMA.

Dolar australijski gwałtownie spadł w czwartek, gdy szerszy apetyt na ryzyko na rynku uległ pogorszeniu w następstwie jastrzębich zapowiedzi polityki EBC (która ciążyła europejskim akcjom) i w obliczu spadku cen metali przemysłowych, a ostatnio spadł indeks Bloomberga Industrial Metal Subindex około 2,0% w ciągu dnia, ponieważ handlowcy oglądają aktualizacje Covid-19 w Chinach.

W rezultacie AUD/USD spadł o prawie 1,0% z górnych 0,7100 do świeżych tygodniowych minimów wokół 0,7120 i czeka test swojej 21-dniowej średniej ruchomej wokół poziomu 0,7100. Wtorkowa, większa niż oczekiwano podwyżka stóp RBA i bardziej jastrzębia niż oczekiwano, zwyżka stóp RBA w Aussie okazała się krótkotrwała.

Technicy prawdopodobnie uznają niedawny spadek kursu AUD/USD za sygnalizację końca hossy, podczas której para zwyżkowała o ponad 6,5% z wieloletnich minimów (-0,68) do szczytów z zeszłego tygodnia w górnej 0,7200. Przed nami głównym wydarzeniem na pozostałą część tygodnia będzie piątkowy raport o inflacji cen konsumenckich w USA.

Jeśli dane ujawnią, że presja cenowa w USA osłabła w maju, może to zapewnić AUD/USD trochę wytchnienia poprzez 1) słabszego dolara amerykańskiego, gdy handlowcy wycofają swoje zacieśniające zakłady Fed przed spotkaniem w przyszłym tygodniu i 2) poprzez prawdopodobną poprawę apetyt na ryzyko, gdy inflacja obawia się odpływu.

Byki AUD/USD będą miały nadzieję, że inflacja w USA będzie odtąd spadać, co oznacza trwały spadek wartości i poprawę apetytu na ryzyko, co może spowodować, że AUD/USD wznowi niedawny trend wzrostowy. Ale na razie handlowcy prawdopodobnie będą chcieli, aby ich proszek był suchy.

Miłosz Banasiewicz

Learn More →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.